Dostlarınızın sağlıklı olarak uzun bir süre sizlerle beraber yaşayabilmesi için peryodik aşılamalar ve sağlık kontrolleriyle siz hayvan dostlarına hizmet vermekteyiz. Düzenli yapılması gereken aşıların takibi bilgisayar hasta takip programı ile yapılmakta ve randevunuzdan bir gün önce size bilgi verilmektedir. Bu sayede gözden kaçabilecek ilk sağlık problemi işaretleri tespit edilerek ciddi hastalıklara dönüşmesi engellenebilmekte her anlamda kazanım sağlanmaktadır. Canlıların yaşamını tehlikeye sokabilecek ve kalıcı hasarlar oluşturabilecek bazı hastalıkların daha ortaya çıkmadan önlenebilmesi hastalığın oluştuktan sonraki tedavisinden daha fazla önem taşır. İnsan ve hayvan sağlığını tehlikeye sokan bir çok viral ve bakteriyel hastalığa karşı geliştirilen aşılar koruyucu hekimlik alanında yaşamsal bir öneme sahiptir. Hayat kurtarmanın yanı sıra sağlıklı bir yaşam ve maddi kazanç sağlamaktadır.
Aşı ve Aşı Takibinde Amaçlanan
Aşılamanın temelindeki ilke, bakteri ya da virüs gibi enfeksiyon etkenlerinin ya da zehirli maddeleri belirli işlemlerden geçirdikten sonra canlıya vererek vücudun bu maddelere karşı antikor üretmesini yani bağışıklık kazanmasını sağlamaktır. Böylece vücudun, hazırlıklı olduğu hastalık etkenlerinden biriyle karşılaştığında, önceden oluşmuş antikorlar sayesinde bu maddelerle savaşması kolaylaşır. Vücuda giren bu yabancı maddelerin neden olduğu hastalıklar atlatıldıktan sonra hayvanlarda bu hastalıklara karşı bağışıklık şekillenir.
Kedi Aşı Takvimi
6 haftalıktan başlayarak 2 haftada bir parazit kontrol ve ilaçlaması 8 haftalık Karma aşı 1 11 haftalık Karma aşı 2 12 haftalıkLeucocell aşısı 1 15 haftalık Leucocell aşısı 2 16 haftalık Kuduz aşısı Daha sonra senelik ve iki aylık parazit uygulamaları rapel dozları yapılmaktadır
Köpek Aşı Takvimi
6 haftalık parazit ilaçlaması ve 2 haftalık takipleri 8 haftalık parvo corona 10 haftalık karma 1 13 hafta karma 2 14 hafta bronchin 1 17 hafta bronchin 2 19 hafta lyme 20 hafta kuduz
Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aşı yapılacak hayvan veteriner hekim tarafından muayene edilip tamamen sağlıklı görüldüğü takdirde aşılama programına başlanılabilir. Aşılamaya başlamadan önce iç ve dış parazit tedavisi yapılıp vücut direnci artırılmalıdır. Aşılama öncesi vücut ısısına çok dikkat edilmelidir. Yavru ve yetişkinlerin normal vücut sıcaklığı ortalama 38-39 derecedir. Hamilelik dönemindeki aşı uygulamaları strese neden olacağından hamileyken aşı uygulanmamalıdır. Antibiyotik tedavisi ve kortikosteroid (kortizon) gibi ilaç uygulanmış kedi ve köpeklere aşı yapılmamalıdır. Eğer kullanılmışsa son kullanıldığı günden itibaren 1 hafta geçmiş olması gerekir. Östrustaki (kızgınlıkta) olan köpeklere aşı uygulanmamalı, bu dönemi atlatıncaya kadar aşı ertelenmelidir. Aşılamadan iki gün öncesi ve iki gün sonrası dönemde yıkama işlemi yapılmamalıdır. Eğer hayvan kirliyse nemli bir bez veya kuru şampuanla temizlenmelidir.Ev ya da sahip değişikliği, hastalık, yolculuk gibi hayvanın stresli olabileceği dönemlerde bir müddet normal düzen sağlanıncaya kadar aşılama ertelenmelidir. Yavrular, aşılama programı başlayıp bitene kadar diğer hayvanlarla temas ettirilmemeli, dışarı çıkarılıp gezdirilmemelidir, zorunlu durumlarda taşıma kabı veya kucakta taşınmalıdır. Aşılama tarihlerine dikkat edilmeli, yıllık aşı zamanı gelen hayvanlar aynı zaman dilimlerinde aşılanmalıdırlar. Yavruların ilk aşılamaya başlama zamanı altı ve yedinci haftalardır.Bundan önce uygulanan aşılar anneden aldığı maternal antikorlar nedeniyle yeterli korumayı sağlayamazlar. Aşılama öncesi yavrulara iyi bir bakım ve beslenme uygulanmalı zayıf ve halsiz görünen hayvanların genel durumu düzeltildikten sonra aşı uygulaması yapılmalıdır. Aşılama programı bittikten yaklaşık bir hafta sonra yavruyu dışarı çıkarıp gezdirebilirsiniz.